torek, 11. november 2014

Dražba Antikvariata Glavan: 28. november 2014

November je naporen mesec za bibliofile in (zlasti) njihove denarnice. Svoji glavni dražbi imata namreč oba vodilna antikvariata - Trubarjev in Glavanov. Če so bile nekoč Trubarjeve prva izbira slovenskega zbiralca, pa je že nekaj let primat brez dvoma Glavanov. Ne samo, da ima kakovostnejšo ponudbo, tudi organizira jih tam in takrat, kjer in ko se za prvaka spodobi: v Cankarjevem domu v času Slovenskega knjižnega sejma. In še nekaj - Rok je preprosto odličen vodja dražb. Duhovit in izviren. Njegove dražbe zato niso samo prodajno-nakupni dogodek, ampak tudi socialen. Človek se na njih enostavno počuti "fajn".

Tokratni katalog prinaša 164 kosov. Težko se odločim, kateri so najboljši. Ampak če bi že moral, bi na vrh postavil prvo številko Rdečega pilota, časopisa slovenskih avantgardistov oziroma "mesečnika prevratne mladine za duhovno revolucijo", kot ga je poimenoval njegov urednik, "bombaš" Anton Podbevšek. Izhajal je v Novem mestu, izšli pa sta samo dve številki (zanimivo, da tudi drugi dve reviji slovenskih avantgardistov, Tank in Trije labodje, nista zdržali dlje kot do druge številke). Prva številka Rdečega pilota bo na dražbi pod št. 39 ponujena za izklicnih 600 evrov.

Kdo so pilotovi konkurenti? Pod št. 82 ponujajo prve Gregorčičeve Poezije iz 1882 v lepi krašeni vezavi iz časa (180 evrov) in pod 79 prvo izdajo Slomškovega učbenika Blashe ino Neshiza v' nedelşki şholi iz 1842 za 300 evrov. Tudi prvo izdajo Prešernovega Krsta pri Savici iz 1836 imajo (št.84). In to ne katerokoli, temveč s posvetilom in podpisom Prešernovega sorodnika in prešernoslovca Toma Zupana. Vsekakor nekaj za tistega srečneža, ki je leta 2001 na Trubarjevi dražbi nabavil izvirne Prešernove Poezije z Zupanovimi komentarji. Ampak par ne bo poceni; izklicna cena Krsta je 1500 evrov.

Tu so še izvirne Vodnikove Pesmi sa brámbovze iz 1809 za 400 evrov pod št. 110 (na žalost jim manjka naslovnica) in dva izvoda povojnih Prešernovih Poezij iz 1946 (št. 6 in 21). Nista navadna, ampak oba posebna, namesto v standardno platno vezana v usnje in na bibiliofilskem papirju. V prvega je uvezan dodaten list z natisnjeno posvetilno pesmijo iz 26. junija 1946,  posvečeno slovenski sopranistki Manji Mlejnik, drugega pa odlikuje na platnico nalepljen pesnikov reliefni portret, izrezljan iz kosti. Izklicna cena prvega je 15 evrov, drugega pa 50.

Tudi zbiralci vsega povezanega z Martinom Krpanom so dobrodošli na dražbi. Zanje imajo pod št. 12 30-centimetrski mavčen relief po motivu Toneta Kralja Martin Krpan dvigne kobilico (150 evrov), pod št. 14 dve stripovski tuš risbi Martina Krpana hrvaškega striparja Ivice Bedjanca (300 evrov), originalno objavljeni v 41. številki zbirke Zabavni omladinski vjesnik, in tržaško izdajo Martina Krpana z Vrha iz 1981, ki jo je ilustriral Bard Iucundus (Leobard Oblak) in vanjo zapisal tudi posvetilo in podpis (št. 55, 50 evrov). 

Še en poseben izvod skriva lot 52: Slovenske fante v Bosni in Hercegovini 1878 Jerneja Andrejke. Zopet ne navadne, ampak usnjen izvod z zlato obrezo v originalni okrasni vezavi na boljšem papirju in s posvetilom in podpisom avtorja (100 evrov). Ali pa lot 71 z Gabrščekovimi Goriškimi Slovenci iz 1932-34. Ker ima avtorjevo posvetilo dravskemu banu Dragu Marušiču, vem, da sem ga nekoč že imel v rokah. Bilo je tam nekje okoli leta 2000 na ljubljanskem boljšaku, prodajal pa ga je prijazen gospod iz Črnuč, ki ga žal ni več z nami. Hotel je 20.000 tolarjev, na žalost preveč za takratnega študenta, na dražbi pa bo čudovit usnjen izvod ponujen za izklicnih 200 evrov.

Oštevilčene knjige? Tri sem naštel. Pod št. 72 Černigojeva mapa 44 grafičnih tiskov iz leta 1952, izvod št. 183 od skupno 200 natisnjenih (200 evrov). Šele drugi izvod, za katerega vem. En je namreč za 600 evrov že dve leti napodaj na Bolhi. Potem polusnjena Temna vrata Lily Novy (40 evrov), izvod št. 144 z njenim podpisom (nič preveč posebnega, redkih je prvih 50 izvodov v celem usnju). Ter pod št. 28 še Novele Guya de Maupassanta iz leta 1959 v polusnju in z ilustracijami Iva Seljaka-Čopiča (15 evrov). Te so moj favorit, ker gre za bibliofilski izvod št. 1 s podpisom in posvetilom ilustratorja. In to ne komurkoli, ampak tovarišu (Ivanu Mačku) Matiji. Zatorej, tovariši in potencialni konkurenti, pozor in predvsem roke proč! Saj veste - bibliofilija je vendarle smrtno resna stvar. :-)

Ni komentarjev:

Objavite komentar