sreda, 25. februar 2015

Zvončki in trobentice 2015 - februarski katalog Antikvariata Glavan

Dobrega knjižnega antikvarja menda prepoznaš po tem, da izdaja kataloge, odličnega pa po tem, da izdaja odlične kataloge. Tako so me vsaj zadnjič prepričevali angleški in ameriški antikvarji v knjigi A Second Book of Booksellers: Conversations with the Antiquarian Book Trade, izboru njihovih preteklih prigod in pogledov na prihodnost trgovanja s starimi knjigami. (Zanjo se, mimogrede, nihče od njih zares ne boji. E-knjige, pravijo, resda vplivajo na povpraševanje po rabljenih knjigah (second-hand books), na trg bibliofilskih raritet pa ne. Te ostajajo enako iskane. Čeravno torej fizična knjiga kot objekt branja morda ne bo preživela, pa nas ne rabi skrbeti, da ne bi ostala objekt občudovanja.)

Pri nas kataloge izdajata le dva antikvariata – Trubarjev in Glavanov. Pa ne mislim dražbenih, ampak »redne«, v katerih se predstavi cvetober tekoče ponudbe. Ne eni ne drugi niso odlični – vsaj ne po anglo-ameriških standardih, kjer za odličen katalog velja tisti, ki bi ga vsak z veseljem uvrstil na polico z bibliografijami. Skratka tak, ki prinaša detajlen opis ponujenih knjig s podatki o življenju avtorjev, nastanku dela, provenienci kosa itd. Pa s tem nočem reči nič čez naše antikvarje. Glede na to, da so slovenske knjige, naj so še tako redke, v primerjavi s tujimi relativno poceni (ker za njimi pač ni velikega povpraševanja), se pretirano ukvarjanje s katalogom namreč enostavno ne splača.

Sam sem jih vseeno zelo vesel. Še nikoli se namreč ni zgodilo, da v njih ne bi našel knjige, za katero še ne bi vedel. Običajno moram zato nov katalog, ki se znajde na moji mizi, takoj prelistati, pa četudi nimam več kot pet minut časa. Kar zna biti problem, če je v njem 300 ali več kosov, ker hitro kaj spregledaš. Zato mi je všeč, da Rok Glavan knjige v svojih katalogih pregledno kategorizira ter predvsem, da ima na začetku tudi kategorijo »bibliofilske izdaje«. Ker če imam samo 5 minut, so te in samo te tiste, ki me zares zanimajo.

In kaj ponuja v svojem zadnjem katalogu (Zvončki in trobentice 2015), ki je izšel prejšnjo soboto? Polno vsega, skupaj 443 kosov, od tega 188 razglednic. Ker smo na bibliofilskem blogu, dodajam samo seznam oštevilčenih bibliofilskih izdaj, za ostalimi pa boste morali pobrskati sami. Torej: za 250 EUR so naprodaj Maleševe Sence iz 1936 (podpisan izvod 269/300), za 60 EUR Prešernove Gedichte iz 1936 (prevod Lily Novy, vezan v pergament in s signirano Jakčevo grafiko s portretom pesnika, izvod 69/200), za 30 EUR Naša pesem Gustava Strniše iz 1943 (izvod št. 47, gre pa za rokopis, saj je Strniša vsakega od oštevilčenih izvodov ročno prepisal), za 100 EUR Ravnikarjevo Ogledalo iz 1937 (gre za zbirko karikatur, izvod št. 155 s podpisom), za 40 EUR Stanekova Šiba Bajanica iz 1945 (izvod 11/34 s podpisoma avtorja in ilustratorja) ter za 30 EUR še Dularjeva Trepetajoča luč s Sedejevimi ilustracijami iz 1945 (izvod 2/50 s podpisoma avtorja in ilustratorja).

P.S. Ena od duhovitosti iz uvodoma omenjane knjige: "Apparenly we will soon be reading novels on our mobile phones. To paraphrase Samuel Johnson, it's amazing that you can do this, but more amazing that you would want to." Funny. Ampak še bolj funny je to, da se čez e-knjige in e-branje pritožujejo v knjigi, ki je izšla samo v elektronskem formatu. :-)   

Ni komentarjev:

Objavite komentar